Monday, August 27, 2012

Font Untuk Pemulihan | Pra Sekolah

Posted by Sham_esse at 2:59 PM 0 comments

FONT UNTUK PEMULIHAN

Kali ini saya ingin berkongsi font yang sering saya gunakan untuk membuat bbm. Jika ada diantara cikgu yang mendownload bahan dari blog ini, kadang kala bila dibuka di komputer cikgu, font akan berubah, ini kerana font yang digunakan untuk membuat bbm tersebut tidak diinstall dalam komputer cikgu. Jadi cikgu bolehlah mendownload font tersebut di sini untuk menjadikan bahan bbm yang didownload dari  blog ini mempunyai font yang sama seperti asal dengan bahan yang didownload. Cara install, extract dahulu > Select All (Ctrl+a) >copy (Ctrl+c) dan paste (Ctrl+v) pada file font dalam C:\WINDOWS\Fonts. Semoga perkongsian ini memberi mafaat kepada cikgu semua. Klik Like dan share jika suka.

Sila download menggunakan link di bawah:



* Cara untuk mendownload i-Download

* Lebih banyak bahan di bahagian i-BBM(BM) & i-BBM (MT)

* Dapatkan lembaran keja di i-Lembaran BM & i-Lembaran MT 

Thursday, August 23, 2012

Cara Print Ms Word Sebagai Buku

Posted by Sham_esse at 3:34 AM 0 comments
BUKU

Tutorial kali ini saya ingin mengajar cara-cara nak print bahan MS Word kepada bentuk buku. Cara ini akan menjimatkan kertas dan juga dakwat printer cikgu, selain itu menjadikan bahan terutama bahan bacaan cikgu menjadi lebih baik. Ikuti langkah-langkah berikut:

1. Click File, then Print and at the bottom of the list Click Page Setup.
Micosoft Word 2010 Screenshot select the file > print menu from the backdrop and then click page setup in word 2010
2. In the Page Setup window, Click the Margins tab.  Then under Multiple pages Select Book fold from the drop menu.  Under Sheets either Select All or the exact amount of pages you plan on having.  Be sure to set the gutter to Set the Gutter to a small margin.  The gutter determines the space between your page content and the fold in the middle of the paper where you would normally bind pages together.

use the word 2010 page setup to change the layout settings to get ready to make a booklet
3. Create your booklet content, keep in mind that content is going to be printed differently than a normal document.  Page 1 and 4 will be printed on the same side, as Page 2 and 3 will be on the opposite side. Each page size will be shrunk to the size of half of normal page in landscape mode.  The image below should help illustrate.
Micosoft Word 2010 Screenshot creating a booklet in microsoft word 2010 can be a little tricky but this diagram should help
4. When you are ready to print Click File then Print and change the printing preference to the correct setting for your printer.  If your printer can automatically re-feed itself printed documents then use one of the Print on Both Sides settings, but if your printer requires you to manually re-insert your paper Select Manually Print on Both Sides.
Micosoft Word 2010 Screenshot adjust your print settings to print on both sides
Now you can continue adding pages and design your booklet to be as large as you like!  Don’t forget that the larger you make your booklet the larger you’ll need to make the Gutter so page content doesn’t get lost in the cracks when you bind them together.
Micosoft Word 2010 Screenshot create multi page booklet easily with microsoft word 2010

Kalau tak berapa faham tengok video kat bawah:


Selamat mencuba! Untuk lain-lain tutorial lihat bahagian tutorial.

Sunday, August 12, 2012

Topeng Robot

Posted by Sham_esse at 7:51 AM 0 comments
TOPENG ROBOT

Topeng robot ini adalah sambungan siri bahan topeng sebelum ini, seperti topeng binatang & topeng naga. Topeng ini sama juga dengan topeng sebelum ini, berformat pdf, cikgu perlu print, gunting & letak gelang getah, siap untuk digunakan. Sesuai unuk menambahkan kreativiti murid, boleh membentuk pemikirn kreatif. Semoga perkongsian ini memberi mafaat kepada semua. Klik Like dan Share jika suka.


Sila download menggunakan link di bawah:


* Cara untuk mendownload i-Download

* Lebih banyak bahan di bahagian i-BBM(BM) & i-BBM (MT)

* Dapatkan lembaran keja di i-Lembaran BM & i-Lembaran MT 

Friday, August 10, 2012

Cara Remove Image Backgroud

Posted by Sham_esse at 2:18 AM 0 comments

CARA REMOVE BACKGROUND

Kali ini saya ingin berkongsi tutorial macam mana nak remove background image atau gambar.Cikgu tidak perlu mahir menggunakan photoshop, kerana saya sendiri pun masih belum pandai menggukan photoshop. Percaya atau tidak hanya menggunakan power point kita boleh remove background image.Saya belajar ilmu ini dari sifu saya Cikgu Mia dari Facebook Group Guru Pemulihan Khas Malaysia, terima kasih Cikgu Mia untuk ilmu yang diberikan. Caranya ialah:
  1.  Klik pada image @ gambar.
  2.  Klik Picture Tools,Format.
  3.  Klik Recolor.
  4.  Klik Set Transparent Colour.
  5.  Klikkan mause pada background image @ gambar.
  6.  Siap.
Jika tidak faham jangan risau cikgu boleh rujuk video di bawah bagi pengguna Microsoft Office 2003, Microsoft Office 2007 dan Microsoft Office 2010 .

 
Microsoft Office 2003


Microsoft Office 2010

Thursday, August 9, 2012

Perkataan KVKVKK

Posted by Sham_esse at 2:10 AM 0 comments
PERKATAAN KVKVKK

Bahan bantu mengajar Perkataan KVKVKK berformat .ppt atau power point. Mempunyai gambar yang menarik dan berwarna-warni, mampu menarik minat pelajar. Sangat sesuai untuk murid Pemulihan Khas, Tahun 1, LINUS dan lain-lain. Terdapat 10 Perkataan KVKKK, yang diberi secara PERCUMA untuk anda. Boleh print untuk dijadikan flash kad. Caranya buka Microsoft Office Power Point terlebih dahulu. Klik open, pilih Perkataan KVKVKK. Klik Read Only. Klik print dan print macam biasa. Dapatkan Perkataan lain di bahagian i-BBM (BM). Klik like jika suka.

Sila download menggunakan link di bawah:



* Cara untuk mendownload i-Download

* Lebih banyak bahan di bahagian i-BBM(BM) & i-BBM (MT)

* Dapatkan lembaran keja di i-Lembaran BM & i-Lembaran MT 

Wednesday, August 8, 2012

Mewarna

Posted by Sham_esse at 12:55 AM 0 comments
MEWARNA

Asyik-asyik membaca,menulis, boring la cikgu.Keluhan murid pemulihan. Jadi apa kata kali nie kita mewarna plak ye. Bahan ini mengandungi beratus-ratus gambar mewarna, berpuluh-puluh kategori. Cikgu boleh memilih kategori yang sesuai dengan pembelajaran cikgu. Gambar dari bahan ini juga boleh dijadikan lembaran kerja yang menarik, kerana telah dibahagikan kepada kategori tertentu, sangat memudahkan kerja cikgu. Cikgu hanya pilih gambar yang diperlukan, klik kanan pada gambar, save image as, setkan lokasi supaya senang dicari. Semoga perkongsian ini memberi mafaat kepada semua. Klik Like dan share jika suka.

Sila download menggunakan link di bawah:



* Cara untuk mendownload i-Download

* Lebih banyak bahan di bahagian i-BBM(BM) & i-BBM (MT)

* Dapatkan lembaran keja di i-Lembaran BM & i-Lembaran MT 

Sunday, August 5, 2012

Topeng Naga

Posted by Sham_esse at 6:56 AM 0 comments
TOPENG NAGA

Topeng Naga ini merupakan bahan untuk aktiviti murid Prasekolah, Pemulihan Khas, Pendidikan Khas & lain-lain. Topeng naga ini sangat comel dan berwarna-warni & ada juga yang tidak bewarna. Boleh dijadikan sebagai aktiviti mewarna dan juga kraf. Semoga Perkongsian ini memberi mafaat kepada semua. Klik Like dan Share jiika suka.

Sila download menggunakan link di bawah:




* Cara untuk mendownload i-Download

* Lebih banyak bahan di bahagian i-BBM(BM) & i-BBM (MT)

* Dapatkan lembaran keja di i-Lembaran BM & i-Lembaran MT 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

i-Cikgu | Bahan Bantu Mengajar Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by web hosting