Sunday, August 9, 2015

Cara Untuk Mengesan Handphone Anda Jika Hilang Atau Dicuri

Posted by Sham_esse at 7:54 PM
Mengesan handphone Android anda yang hilang dicuri orang bukanlah perkara yang sukar untuk dilakukan. Janganlah panik kerana semua data dan fail terdapat di telefon bimbit yang hilang tersebut.

Kita dapat melakukan suatu perkara sebelum telefon tersebut digunakan orang lain. Pada dasarnya hal yang lebih penting itu adalah apa yang tersimpan di dalam telefon tersebut.

Mengetahui lokasi telefon bimbit yang hilang boleh dilakukan dengan mudah asalkan kamu memasang aplikasi keselamatan di dalam telefon tersebut. Aplikasi dalam talian tersebut boleh dikesan kewujudannya melalui komputer. Oleh karenanya semak beberapa cara berikut.

Google ADM

Android Device Manager (ADM) adalah aplikasi yang dimiliki oleh Google secara rasmi. Alat ini mempunyai fungsi untuk mengesan telefon bimbit Android kamu. Aplikasi ini sangat mudah digunakan, selain itu juga percuma.

Syarat yang harus dipenuhi untuk mengesan telefon bimbit anda adalah terhubungnya telefon anda dengan akaun Google. Tidak dalam keadaan mati dan harus juga dihubungkan ke internet.

Aplikasi ini juga dapat mengawal device dari jarak jauh, misalnya boleh memberikan bunyi terhadap telefon ataupun memadam fail-fail yang terdapat di dalam telefon tersebut


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

i-Cikgu | Bahan Bantu Mengajar Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by web hosting